I. LUDAS Fesztivál
Márton-napi Vigasságok
Békéscsaba, 2004. november 11-13.

PROGRAMOK

FELHÍVÁSOK

ELÉRHETŐSÉGEK

LINKEK

PARTNEREK

TÁMOGATÓK

MÉDIAPARTNEREK

 


2005-ben elmarad a LUDAS FESZTIVÁL

Értesítjük minden kedves látogatónkat, partnerünket, hogy 2005-ben pénzügyi okokból elmarad a LUDAS FESZTIVÁL. Reményeink szerint 2006-ban újra megrendezhetjük az eseményt, addig is tekintsék meg az alábbi linkekről elérhető írásokat és galériákat!

2005 november 12-én szombaton eset nyolctól

MAJDNEM MÁRTON - NAPI LUDAS Kocsmába

várjuk a táncházkedvelő közönséget.
Helyszín: IFIHáz, Békéscsaba

 
Lezajlott a LUDAS Fesztivál. Mi magunk úgy érezzük, tartalmas szórakozást nyújthattunk látogatóink számára, ám a saját véleményünk helyett inkább ajánlunk néhány írást, linket és természetesen közöljük pályázataink eredményeit is, és alább elolvashatják beköszöntőnket. Szándékaink szerint a lista folyamatosan bővülni fog.

 

Hétvégi (lúd)talpalávaló - írás a CSABANET-en

A LUDAS Rajzpályázat eredményei

A LUDAS Fotópályázat eredményei

 

GALÉRIÁK:

I. LUDAS Fesztivál - 2004. november 11.

I. LUDAS Fesztivál - 2004. november 12.

I. LUDAS Fesztivál - 2004. november 13.

LUDAS rajzpályázat 2004 - díjazottak

LUDAS rajzpályázat 2004 - kiállítás

LUDAS Fotópályázat 2004

 


 

Jöjjön el egy fesztiválra, mely először kerül megrendezésre, de máris hagyományokkal rendelkezik, mert hagyománya van ám már nálunk Mártonnak és a libának egyaránt.

November 11. a naptárban ősidők óta a téli évnegyed kezdő napja, amikor nagy eszem-iszomokat rendeztek, hiszen még volt az új termésből bőven. A rómaiak ludat öltek, mely a hadisten, Mars szent madara volt. A lúd római "beceneve", az "avis Martis" - 'Mars isten madara' - afféle népi szófejtéssel - Márton madara - lett a keresztény naptárban, s így nem kellett eltérni a lúdlakomák évnegyed-kezdő római szokásától. De a reformációnak sem kellett fölhagynia a Márton-napi lúdevés dicséretes hagyományával: a protestánsok meg Luther Márton nevenapjára ürítgették a poharaikat ilyenkor.
A nap emlékezete a tréfás magyar költészetben is fennmaradt. Egy Csokonainak is tulajdonított tréfás vers a "nyársra ítéltetett Márton-napi lúd" búcsúzó hattyú- vagyis: liba -dalát így adja elő mulatságosan:

Már liba koromba hallottam e napnak
Hírét, hogy innepe volna Mártony papnak.
Rég tudom, hogy ilykor a torkos babona
Eleitől fogva nyársra ludat vona,
Mert apám, anyám is mikor megölettek,
E nyalánk szokásnak áldozati lettek.

Libáskodjon velünk, mert lesz itt minden, ami ludas. Hallgasson jó zenéket, mondjon verset és mesét, méresse meg lúdtalpát, s igya meg Márton újborát. Ha libánkból lakmározik, később az időjárásban sem csalódik.

Fesztiválunk keretében rendezünk rajz- és fotópályázatot. A legjobb pályamunkák díjazásban részesülnek, részt vesznek a békéscsabai kiállításon, és elhelyezzük őket internetes galériánkban. A kultúra kedvelői népzenei koncerteket hallgathatnak, s ha kedvük támad táncra perdülhetnek.

Aki a hasát szereti, kóstolhat libából készült ételeket, mint a libazsíros kenyér, libatepertő, ludaskása, Márton lúdja - boros libapecsenye. Valódi Márton-napi lakoma.

Fesztiválunk keretében rendezünk Ludas Matyi hasonmásversenyt.

Szeretettel várnak mindenkit a rendezők. Figyeljék pályázati felhívásainkat a lapokban, s keressék egyesületünk és a fesztivál híreit az interneten:

http://ludasfesztival.csabanet.hu
http://www.csabanet.hu/ludas

 

 

A fesztivál fő helyszíne: Ifjúsági Ház - 5600 Békéscsaba, Derkovits sor 2.

Rendezők:

LUDAS Kulturális Egyesület - 5600 Békéscsaba, Dobozi út 38.
Ifjúsági Ház - Békéscsaba
Életfa Alapítvány - Békéscsaba

Információk:

Tel: +36-30-9677-304
Fax: +36-30-9185-017
E-mail: ludasfesztival@csabanet.hu
Web: http://ludasfesztival.csabanet.hu

   

Legyen Önnek is honlapja! Készítette, szerkesztette, tárhely: CSABAPROG Kft.